जांबुन जयुस बनानेकी विधि - How To Make Jamun Juice

 जांबुन जयुस बनानेकी विधि - How To Make Jamun Juice



जांबुन जयुस - Jamun Juice


Jamun Fruit – Benefits


  • Jamun is a solid and nutritious natural product that is loaded with various supplements. It's a rich wellspring of cell reinforcements, calcium, phosphorus, and flavonoids. It additionally contains different supplements like sodium, thiamine, riboflavin, carotene, fiber, niacin, folic corrosive, protein, and fat.
  • An organic product has been utilized in Ayurvedic medicines and prescriptions since old times. You can track down Jamun in two assortments - one is the white tissue assortment, and the other is the purple tissue jamun.
  • Jamun is known to treat numerous medical issue, for example, heart issues, diabetes, skin issues, contaminations, asthma, stomach agony, fart, and a ton of other clinical issues.

Nutritional Facts of Jamun Fruit


Jamun is stacked with every one of the significant supplements. However the natural product is loaded with fructose and glucose, it's a low-calorie organic product.

It's a phenomenal wellspring of iron, potassium, L-ascorbic acid, proteins, sugars, and magnesium. Since the natural product is low in calories, it is ideal for sound nibbling!

Jamun is likewise a rich wellspring of cell reinforcements, calcium, phosphorus, and flavonoids. It likewise contains different supplements like sodium, thiamine, riboflavin, carotene, fiber, niacin, folic corrosive, protein, and fat.

9 Amazing Benefits of Jamun Fruit


1. Jamun Increases Haemoglobin

2. Jamun Keeps the Heart Healthy

3. Jamun Treats Digestive Problems

4. Fights Respiratory Problems

5. Jamun Helps with Weight Loss

6. Keeps Skin Healthy and Radiant

7. Diabetes Management

8. Strengthens Teeth and Gums

9. Jamun Protects Against Infections


Jamun Fruit Juice Recipe



जरुरी सामग्री - material required - જરુરરી  વસ્તુઓ 

1. Jamun Fruit - જાંબુન 

2. Lemon લીંબુ - नीम्बू 

3. Water પાણી - पानी 

4. Powdered Sugar - દળેલી ખાંડ - पिसी चीनी

5. Salt - મીઠું - नमक 



6. mixer - મિક્સર - मिक्सर 


बनाने की विधि - method of making - બનાવવાની રીત :


मेने बताये गए रेसिपीकी विधीमे आप सिर्फ 250 ml ही बना सकते है|

મેં ઉલ્લેખિત રેસીમાં  તમે ફક્ત 250 મિલી બનાવી શકો છો.

In the recipe I mentioned you can only make 250 ml.



1. सबसे पहले जांबूनके बीज निकाल दिज्ये फिर उस जामुन को 150 ग्राम वजन करके मिक्सरमें डाल दिज्ये |
  • સૌપ્રથમ જાંબુના ઠળિયા કાઢી લો, પછી તે જાંબુ નું 150 ગ્રામ વજન કરી તેને મિક્સરમાં નાખો. (150 gm માં લગભગ 250 ml જાંબુનું જયુસ બને )
  • First remove the seed of the jambu, then weigh 150 grams of the jambu and put it in the mixer. (About 250 ml of jambu juice is made in 150 gm)



2. फिर इसमें आधा नीबू निचोड़ कर डालिये ( आप आपने स्वाद अनुसारभी डाल सकते है ) | फिर इसमें थोडासा नमक डालिये ( आप आपने स्वाद अनुसारभी नमक डाल सकते है ) | उसके बाद आप थोडासा ही पानी डाले ( इतना पानी डाले की मिक्सर जांबुन को घुमा सके क्युकी ज्यादा पानी डालने से जांबुन जयुस पतला हो जाएंगे ) | 
  • પછી તેમાં અડધુ લીંબુ નિચોવી (તમે તમારા સ્વાદ પ્રમાણે પણ ઉમેરી શકો છો). પછી તેમાં થોડું મીઠું નાખો (તમે તમારા સ્વાદ અનુસાર મીઠું પણ ઉમેરી શકો છો). તે પછી થોડું પાણી ઉમેરો (એટલું પાણી ઉમેરો કે મિક્સર જામુને ફેરવી શકે કારણ કે વધુ પાણી ઉમેરવાથી જામુનનો રસ પાતળો થઈ જશે).  
  • Then squeeze in half a lemon (you can also add as per your taste). Then add some salt to it (you can also add salt according to your taste). After that add little water (add enough water that the mixer can turn the jamun as adding more water will dilute the jamun juice).
 

3.  फिर आप मिक्सर चालू करे और 1 - 1.30  मिनिट चालू रखे और फिर घूमाने के बाद मिक्सर को बंध करिये और आपका जामुन जूस तैयार है |  
  • પછી તમે મિક્સરને ચાલુ કરો અને તેને 1-1.30 મિનિટ સુધી ચાલુ રાખો અને પછી તેને ફેરવ્યા પછી, મિક્સરને બંધ કરો અને તમારો જામુનનો જયુસ તૈયાર છે.
  • Then you turn on the mixer and keep it running for 1-1.30 minutes and then after turning it, switch off the mixer and your jamun juice is ready.


4. अब एक ग्लास लीजिये | अब निम्बुके रसको उस ग्लासकी किनारीके फरते लगाए और नमक चिपकाए गिलास के किनारीक्र फरते और इस गिलास में जांबुन जयुस डालदे और फिर आप पि जाए | 
  • હવે એક ગ્લાસ લો, હવે તે ગ્લાસની કિનારીઓ પર લીંબુનો રસ લગાવો અને ગ્લાસની કિનારીઓ પર મીઠું ચોંટાડો અને આ ગ્લાસમાં જામુનનો રસ નાખો અને પછી તેને પીવો.
  • Now take a glass, now apply lemon juice on the edges of that glass and stick salt on the edges of the glass and put jamun juice in this glass and then drink it.



कोई टिप्पणी नहीं

Blogger द्वारा संचालित.