Recipe for Aloo Gobi Manchurian

 Recipe for Aloo Gobi Manchurian : 

Ingredients:

  • 1 cup all-purpose flour
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1 teaspoon ginger garlic paste
  • 1 teaspoon red chili powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon black pepper powder
  • 1/4 cup water
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 head cauliflower, cut into florets 
  • 1 onion, chopped
  • 2 green chilies, chopped
  • 1 tablespoon ginger, minced
  • 2 tablespoons garlic, minced
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon tomato sauce
  • 1 tablespoon chili sauce
  • 1/2 teaspoon cornstarch
  • 1/4 cup water
  • Cilantro, for garnish

अवयव:

  • 1 कप मैदा
  • 1/4 कप कॉर्नस्टार्च
  • 1 छोटा चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट
  • 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 1 छोटा चम्मच नमक
  • 1/2 छोटा चम्मच काली मिर्च पाउडर
  • 1/4 कप पानी
  • 1/2 कप वनस्पति तेल
  • 1 हेड फूलगोभी, फ्लोरेट्स में कटी हुई
  • 1 प्याज, कटा हुआ
  • 2 हरी मिर्च, कटी हुई
  • 1 बड़ा चम्मच अदरक, कीमा बनाया हुआ
  • 2 बड़े चम्मच लहसुन, कीमा बनाया हुआ
  • 1 बड़ा चम्मच सोया सॉस
  • 1 बड़ा चम्मच टमाटर सॉस
  • 1 बड़ा चम्मच चिली सॉस
  • 1/2 छोटा चम्मच कॉर्नस्टार्च
  • 1/4 कप पानी 
  • धनिया, गार्निश के लिए


Instructions: 

  • In a large bowl, whisk together the flour, cornstarch, ginger garlic paste, red chili powder, salt, and black pepper powder.
  • Add the water and whisk until smooth.
  • Add the cauliflower florets and toss to coat.
  • Heat the oil in a large skillet or wok over medium heat.
  • Add the cauliflower florets and cook, stirring occasionally, until golden brown and crispy, about 5 minutes.
  • Remove from the heat and set aside.
  • In the same skillet or wok, heat 1 tablespoon of the oil over medium heat.
  • Add the onion and cook, stirring occasionally, until softened, about 3 minutes.
  • Add the green chilies, ginger, and garlic and cook, stirring constantly, for 1 minute more.
  • Add the soy sauce, tomato sauce, chili sauce, and cornstarch.
  • Whisk until smooth.
  • Add the water and bring to a boil.
  • Reduce heat to low and simmer for 2 minutes, stirring constantly, until the sauce thickens.
  • Add the cauliflower florets and toss to coat.
  • Garnish with cilantro and serve hot.
निर्देश: 

  • एक बड़े कटोरे में मैदा, कॉर्नस्टार्च, अदरक लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, नमक और काली मिर्च पाउडर को एक साथ मिलाएं।
  • पानी डालें और चिकना होने तक फेंटें।
  • फूलगोभी के फूल डालें और कोट करने के लिए टॉस करें।
  • एक बड़े कड़ाही या कड़ाही में मध्यम आँच पर तेल गरम करें।
  • फूलगोभी के फूल डालें और सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक, लगभग 5 मिनट तक, कभी-कभी हिलाते हुए पकाएँ।
  • ताप से हटाएं और एक ओर रखें।
  • उसी कड़ाही या कड़ाही में, मध्यम आँच पर 1 बड़ा चम्मच तेल गरम करें।
  • प्याज़ डालें और नरम होने तक, लगभग 3 मिनट तक, कभी-कभी हिलाते हुए पकाएँ।
  • हरी मिर्च, अदरक और लहसुन डालें और लगातार चलाते हुए 1 मिनट और पकाएँ।
  • सोया सॉस, टोमैटो सॉस, चिली सॉस और कॉर्नस्टार्च डालें।
  • चिकना होने तक फेंटें।
  • पानी डालकर उबाल लें।
  • आँच को कम कर दें और 2 मिनट तक पकाएँ, लगातार हिलाते रहें, जब तक चटनी गाढ़ी न हो जाए।
  • फूलगोभी के फूल डालें और कोट करने के लिए टॉस करें।
  • धनियापत्ती से सजाकर गरमागरम परोसें।
Tips:

  • For a more flavorful Manchurian, you can marinate the cauliflower florets in the batter for 30 minutes before frying.
  • You can also add other vegetables to the Manchurian, such as carrots, bell peppers, or mushrooms.
  • If you want a spicier Manchurian, you can add more red chili powder.
  • Serve the Manchurian with rice, noodles, or bread. 


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